Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΑΓΑΠΗΤΟ

 Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 δικάζεται ο Αγαπητός Θανάσης γιατί είχε το θάρρος να υπερασπιστεί το 2018 το νεολαίο Χ.Ν. που άδικα, όπως αποδείχθηκε και δικαστικά, (πλήρης και αμετάκλητη απόφαση 5859/19 του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσ/νίκης) συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, γιατί τόλμησε να αντιδράσει στα υβριστικά και ρατσιστικά σχόλιά τους.

Η παρουσία του Θανάση Αγαπητού την ημέρα της σύλληψης του Χ.Ν. στο αστυνομικό τμήμα και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του νεολαίου, ήταν η αιτία της οργής του συγκεκριμένου αστυνομικού που δεν μπορούσε να αποδεχθεί το δικαίωμα της αμφισβήτησης της εξουσίας του και της δυνατότητας  να κρίνει ο κάθε πολίτης «το λειτούργημά του» και να μη σκύβει το κεφάλι  στην αυθαιρεσία και τον τραμπουκισμό.

Γι΄ αυτό και μέσα στο αστυνομικό τμήμα επιτέθηκε στον Θανάση Αγαπητό, τον χτύπησε και σε ανεξέλεγκτη κατάσταση τον απειλούσε και προσπαθούσε να τον τρομοκρατήσει.

Στην επιθετική και άδικη συμπεριφορά του αστυνομικού, αντέδρασε ο Θ.Α. με την κατάθεση μήνυσης. Στη συνέχεια ασκήθηκε ποινική δίωξη για απειλή και αυτός παραπέμφθηκε στο ακροατήριο, η υπόθεσή του όμως μπήκε στο αρχείο για δικονομικούς λόγους (υφ’ όρου παύση ποινικής δίωξης).

Ενώ η σε βάρος του μήνυση αρχειοθετήθηκε, ο αστυνομικός έκανε μήνυση στον Θ.Α. για ψευδή κατάθεση και ψευδή καταμήνυση. Δηλαδή ο Θ.Α βρίσκεται κατηγορούμενος και δικάζεται γιατί δε σιώπησε στην αποδεδειγμένη αυθαιρεσία και αυταρχική συμπεριφορά του αστυνομικού. Στόχος φυσικά είναι η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται να επιβληθεί ένα καθεστώς φόβου και συνεπειών αν κάποιος/α τολμήσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να καταγγείλει ανάλογα γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας και τραμπουκισμού.

Αυτός ο στόχος είναι φανερός ακόμα και στις έγγραφες εξηγήσεις του αστυνομικού, που ενώ δηλώνει πως «δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τις πολιτικές ιδέες των πολιτών ούτε είναι υπέρ ή εναντίον καμίας απολύτως πολιτικής ιδεολογίας ή κίνησης» είναι ωστόσο ο ίδιος που προσκόμισε στην εισαγγελία δημοσιεύματα αλιευμένα από το διαδίκτυο σχετικά με την πολιτική δράση του Θ.Α. που είναι προφανές πως τον ενόχλησε ιδιαίτερα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Θανάση Αγαπητό και απαιτούμε την οριστική αθώωσή του στη δίκη στις 11/5/2023, γιατί πρέπει να στείλουμε κι ένα μήνυμα πως δεν ανεχόμαστε, δε φοβόμαστε τις βίαιες και προκλητικές συμπεριφορές των δυνάμεων καταστολής.

 Να σταματήσει η δίωξη και να αθωωθεί ο συνάδελφος Θανάσης Αγαπητός.

Για το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Πιερίας

Ο Πρόεδρος                          Η Γεν. Γραμματέας

Θανάσης Κοντοφάκας            Γνωσούλα Χαϊλατζίδου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου